BASISCURSUS COGNITIEF GEDRAGSTHERAPEUTISCH WERKERSTART 15 MAART 2021
BASISCURSUS COGNITIEF GEDRAGSTHERAPEUTISCH WERKER 

(48 uur):

Inleiding
De basiscursus cognitief gedragstherapeutisch werker (CGW-er) is bedoeld voor HBO opgeleide professionals in de zorg die zich de denkwijze van de cognitieve gedragstherapie eigen willen maken en CGT protocollen en technieken willen leren toepassen bij diverse problematiek. De huidige cursus is opgezet conform de richtlijnen van de VGCt en kan resulteren tot een registratie als CGW-er in opleiding waarna de opleiding tot geregistreerd cognitief gedragstherapeutisch werker VGCt kan worden vervolgd.
Ook HBO professionals in de zorg die in hun werk op zoek zijn naar verdieping en graag bewezen effectieve technieken toe willen leren passen (zonder daarna de opleiding tot CGW-er VGCt te gaan volgen) zijn uiteraard van harte welkom om deel te nemen aan de cursus. Deze cursus werd beoordeeld met een 9.0 door de vorige deelnemers. 

Inhoud
Aan het einde van de cursus hebben cursisten kennisgenomen van belangrijke inzichten vanuit de cognitieve gedragstherapie en hebben zij vaardigheden ontwikkeld in het toepassen van een breed scala aan CGT technieken. Hierbij zal veel gebruik worden gemaakt van rollenspelen (ook met trainingsacteurs) en wordt uitgebreid stilgestaan bij casuïstiek uit de praktijk.
De cursus wil daarnaast bijdragen aan de verdere professionalisering van het vak CGW-er door cursisten uit te nodigen te reflecteren op hun positie binnen de organisatie waar ze werkzaam zijn, hun eventuele wensen op dit vlak en de samenwerking met gedragswetenschappers en andere disciplines binnen hun organisatie.

Doelstellingen
  • het kiezen van een te bewerken probleemgedrag
  • het motiveren en gebruikmaken van gespreksvaardigheden voor een optimale therapeutische relatie
  • het opzetten en verrichten van observaties, registraties en metingen
  • het maken van (eenvoudige) verklarende analyses (functieanalyse en betekenisanalyse)
  • het opzetten en uitvoeren van onderdelen van het behandelingsprogramma
  • het evalueren van het (deel)behandelingsprogramma: het effect van de interventiemethoden op de afname van problemen en toename van gewenst gedrag monitoren en bij beperkt effect alle gevolgde stappen heroverwegen
  • terugrapportage aan de verantwoordelijk cognitief gedragstherapeut
  • het uitvoeren van diverse CGT technieken waaronder registratieopdrachten, exposure in vivo, interoceptieve exposure, exposure met responspreventie, het opzetten en uitvoeren van gedragsexperimenten, het bewerken van cognities middels gedachtenrapporten en uitdaagtechnieken, gedragsactivatie, contraconditionering, motiveringstechnieken en ontspanningstechnieken.

Accreditatie
De cursus is geaccrediteerd door de VGCt, het kwaliteitsregister V&V en het Register Zorgprofessionals en het Verpleegkundig Specialisten Register (VSR). Op verzoek wordt accreditatie tegen meerprijs geregeld bij andere beroepsverenigingen.

Uitvoering:

Groep 2020: Lesdag is de maandag. Lesdagen zijn: 10 februari, 02 maart, (hierna: aangepaste data i.v.m. corona) 24 augustus, 31 augustus, 14 september, 28 september, 19 oktober en 26 oktober. Tijd: van 09.30 tot 16.30 uur. Locatie: van der Valk Hotel Groningen-Hoogkerk. Deze groep is vol. Inschrijving is niet meer mogelijk.
Groep 2021: Lesdag is de maandag. Lesdagen zijn: 15 maart, 22 maart, 29 maart, 12 april, 19 april, 10 mei, 17 mei en 07 juni. Tijd: van 09.30 tot 16.30 uur. Locatie: van der Valk Hotel Groningen-Hoogkerk. Voor deze groep is inschrijving mogelijk.

Kosten
De cursus kost €1700,-. Het lunchbuffet is hierbij inbegrepen. De boeken dienen zelf te worden aangeschaft.

Inschrijving
Inschrijving gaat op basis van binnenkomst van de aanmelding. Voor het aanmelden kun je een mail sturen naar info@pa-groningen.com : je ontvangt dan ons inschrijvingsformulier.

Incompany
Deze cursus wordt ook incompany aangeboden. Neem contact met ons op voor informatie of een offerte op maat.